Där skymning råder

Från höst till vintermörker - då går tiden väldigt fort. Trädgården brukar ser skräpig ut och det är inte så vackert just nu. En massa bruna perenner som spretar här och var, men det är bra om de får stå tills våren. 

 

På jakt efter naturmaterial 

En novemberdag och en promenad i en vacker ek- bokskog. Allt i bruna lite karga toner, lite trollskt kan man känna. I den andra skogen fanns det vi sökte, en stor mängd olika mossor som jag inte känner namnet på så bra. Vackra lavar fann vi också. Lite blåbärsris, kottar och mossklädda pinnar hamnade också i korgarna. Några fina stenar att bygga berg med skulle ju också till. Innan arbetet med jullandskapet tog sin början skulle vi först fira 1:a söndagen i advent och elektriska ljusstaken skulle tändas.

Kyrkan kommer att ingå i landskapet och får då en väg som är kantad med ljusslinga, präst och kyrkvärdar står på trappan och tar emot kyrkfolket som kommer vandrande uppför gången.
Nu börjar arbetet med att bygga landskapet, det går åt många timmar att placera ut allt, försöka att göra det lite kuperat, klä in stenar med tunna mossor. Lägga mosskuddar och lavar i spännande kombinationer. Från trädgården har jag tagit in några taklökar som står sig så fint till det övriga gröna. En del enriskvistar får föreställa skogen i bakgrunden.
 
Trumpetlav

En annan lav hade små röda blommor och denna art har jag aldrig tidigare sett. Det gäller ju att inte ta för mycket av sorterna, utan vi gick på ett stort område och tog lite här och där. Det finns ca 1160 arter av mossor i Norden, många av dem utrotningshotade p.g.a föroreningar, men vit- björn och kuddmossan finns det gott om här. Renlaven är ju inte lika fin som norrut.
Eftersom 4- årigt barnbarn hjälper till att bygga så får fantasin råda genom honom. En bro för bockarna Bruse är ju ett måste, liksom trollet som lurar under bron.

Tomten och grisen ser lyckliga ut när de vilar sig i den mjuka mossan. Tomtemor myser vid sin stuga.  När Lucia är förbi och lussekatterna och pepparkakorna är slut får knäck- pepparkakor som ärkvar, gömmasa för de är förödande goda och måste finnas kvar till Julafton. Julgranen är inköpt och väntar på att bli inburen och klädd i slutet av veckan. Pepparkakshuset är på plats, lite vint och skevt som vanligt..  

Det vi nu väntar mest på är lite snö som lyser upp det hela. Nu får trädgården sin vintervila, småfåglarna är redan här i mängd och äter av frön i fågelbordet.
Nu finns tid att  läsa om alla blommor och växter vi vill ha nästa år. Tänk att bara om någon vecka så dimper frökatalogerna ner i brevlådan och det nya börjar ta form i tankarna. Härliga amaryllisar får bli min sluthälsning till er alla.   Gott Nytt trädgårdsår!        /Gullan  

Redaktionen tipsar

Det där med engelska trädgårdar verkar vara mera ett begrepp än en uttalad beskrivning över hur trädgården verkligen skall se ut. Efter en...
Avkoppling och njutning är några av de viktiga sakerna som våra trädgårdsmöbler för altanen skall ge oss. Med sköna trädgårdsmöbler blir...
Det valkas vårdagjämning den 21 mars, då natt och dag är lika långa hos oss. Kryddbaljan har nu fått sin ansning och fänkålen, pimpinell...

Annonser

Utvalda varumärken

Odla på höjden och få en fin blandning av växter.
Sedan mer än fyrtio år tillbaka designar, tillverkar och säljer Markslöjd belysning
Utstmyckning för din trädgård
Arnö är ett brett sortiment av träräcken där du kan kombinera utseendet för att få precis den karaktär som du önskar.