Marksten-Murar

Mursten kan användas för att bygga alla olika typer av murar. Behöver du dela av tomten, bygga ett vindskydd eller stödja upp någonting, så passar mursten alldeles utmärkt för ändamålet. Marksten kan användas för att anlägga gångvägar och stråk runt om i trädgården, och även för att anlägga exempelvis en plats att parkera bilen på. Mark- och mursten finns i flera olika färger och grader av hållfasthet, vilket gör det lätt att hitta sten som passar just ditt ändamål.

Utvalda varumärken

Keystone ger din trädgård liv och ökad lekfullhet med trappor på oväntade ställen.
Vi har Sveriges största sten- & betongsortiment, kunnig personal och snabb service.
Välkommen till Stenbolaget.se - störst på sten till hem och trädgård
Finja Gränslös - flexibelt och lättmonterat, bestående av både block, pelare och murkrön.

Nyheter

Finja Betongs nya mängdberäknare
Denna gång presenterar företaget en mängdberäknare för gjutningar som gör det lätt att beräkna rätt antal säckar när det kommer till olika typer av gjutningsprojekt.
Finja Betong lanserar nytt digitalt verktyg
Produktväljaren rekommenderar och mängdberäknare Finjas produkter såsom murblock, mur- och putsbruk samt alla de tillbehör som behövs för att bygga en mur.
Nya Linear och Linear Linje - stilren stenmi
De nya plattorna Linear och Linear Linje har ett modernt och stilrent drag. De rektangulära plattorna i tre längder kommer på färdigmixade pallar och är lätta att integrera i många trädgårdsmiljöer.
UNI-ECOLOC
Ecoloc är en dränerade betongsten med en fogöppning på cirka 10% 
Skarp 50
Marksten Skarp 50 Struktur är en av säsongens nyheter.

Reportage, tips & idéer

 
Under de senaste åren har trädgården gått från att vara en social samlingsplats för vänner och familj till att bli en plats för njutning och rekreation. Trenden att investera i...
 
Att kunna öppna altandörren en härlig sommarmorgon, ta med sig tidningen ut och bara njuta av sin trädgård, det är livet det.
De allra flesta av oss som bor i en egen villa är...
RUT är en förkortning av Rengöring, Underhåll och Tvätt. Rutavdrag används för att man ska få möjligheten till skatteavdrag för diverse husarbete. Som t.ex rutavdrag i trädgården...
 
För visst vill vi alla ha en sådan där underskön, lättskött och harmonierande trädgård? En trädgård som lämnar plats åt alla och envar att njuta på sitt sätt .
En lekhörna där...
För alla trädgårdsälskare och annat folk som njuter av att se livet spira är väl ändå våren den allra bästa tiden.
 Bild hämtad från Hozelocks hemsida
Planeringen är i full gång...
Marabouparken i Sundbyberg har utsetts till ”Sveriges vackraste park 2008”, tävlingen för offentliga parker och trädgårdar.
På andra plats kom Rosendals Trädgård, Stockholm och...

Marksten-Murar

Mursten kan användas för att bygga alla olika typer av murar. Behöver du dela av tomten, bygga ett vindskydd eller stödja upp någonting, så passar mursten alldeles utmärkt för ändamålet. Marksten kan användas för att anlägga gångvägar och stråk runt om i trädgården, och även för att anlägga exempelvis en plats att parkera bilen på. Mark- och mursten finns i flera olika färger och grader av hållfasthet, vilket gör det lätt att hitta sten som passar just ditt ändamål.

Marksten och mursten

Det finns flera olika typer av marksten och mursten. Marksten finns i många material, med varierande hållfasthet, allt beroende på vilken tyngd stenen förväntas utsättas för. Vill du anlägga en parkeringsplats för bilen, kan det krävas en annan typ av sten än vad en gångväg kräver. Markstenen finns i flera färger - såsom grå, svart, brun och melerad. Inom kategorin mursten finns också flera sorters stenar. Vill du bygga murar som ska stötta upp till exempel ett hus, krävs en annan typ av sten, än om du vill bygga murar avsedda att användas som vindskydd. Gemensamt för de flesta typer av mark- och mursten är att de är lätta att använda.

Marksten & Murar är ett viktigt inslag i trädgården.

Tomtgränser och vindskydd av mursten

Gemensamt för marksten och mursten och byggande av murar är att det kräver förarbete. Ska man göra en gångväg av marksten kan det krävas att man jämnar ut marken innan stenen kan läggas på plats. Skall man bygga en stenmur i kuperad terräng kan muren delvis behöva grävas ner en bit i marken för att bli riktigt jämn. Muren kan också behöva ett fundament på frostfri mark för att undvika att markens rörelser skapar sättningar. Av murstenen går att skapa både höga och låga murar. Vissa typer av mursten behöver muras med murbruk för att det ska kunna bli en stabil mur, medan andra typer låses fast i sig själva.

  • Tänk på att förarbetet är viktigt
  • Mursten kan användas även i kuperad terräng
  • Marksten kan utgöra golvyta i ett uterum
  • En mur av sten fungerar utmärkt som vindskydd
  • Mursten är prisvärt och mycket hållbart

Nästan underhållsfritt material

Gemensamt för marksten och mursten är att de kräver ytterst lite underhåll. Med ett gott förarbete är risken att muren eller den anlagda ytan ska gå sönder, nästan obefintlig. Murar av mursten och anlagda ytor av sten kan dock drabbas av alger och mossangrepp, vilka bör avlägsnas för att inte stenen ska bli fläckig. Detta avlägsnas lättast med kniv, spackelspade eller någon form av skrapa. Man kan även tvätta stenen med högtryckstvätt vid behov. Detta kan särskilt rekommenderas på gångvägar och anläggningar av sten. Om det behövs kan stenen rengöras med vanligt rengöringsmedel, och även med algborttagningsmedel. Stenen behöver inte oljas eller målas.

Redaktionen tipsar

RUT är en förkortning av Rengöring, Underhåll och Tvätt. Rutavdrag används för att man ska få möjligheten till skatteavdrag för diverse...
  För visst vill vi alla ha en sådan där underskön, lättskött och harmonierande trädgård? En trädgård som lämnar plats åt alla och envar...
Visst är det underbart med en grön och frodande trädgård. Dofterna från de blommande växterna och det nyklippta gräset blandar sig med...

Annonser