Sveriges vackraste park

Marabouparken i Sundbyberg har utsetts till ”Sveriges vackraste park 2008”, tävlingen för offentliga parker och trädgårdar.

På andra plats kom Rosendals Trädgård, Stockholm och på tredje plats Linköpings Trädgårdsförening. I år vill juryn hedra en liten pärla i Sundbybergs kommun, Marabouparken, som anlades 1937-1955 för den anställdes välbefinnande. Juryns motivering lyder: ”Marabouparken är en av Sveriges bäst bevarade funktionalistiska parker med hög nivå på arkitektur och konst. Trots sin litenhet har parken en poetisk rogivande och målande form med växter och öppna gräsytor som samspelar med skulpturer omgivet av ett industrilandskap. Parken är en föregångare till dagens hälsoparker och fungerar väl för hela familjen året om.”

Rosendals Trädgård och Linköpings Trädgårdsförening: Juryn fortsätter i sin kommentar:

         Bilden är hämtad från Rosendals trädgårdars hemsida Foto: Karin Ask

Rosendals Trädgård är en mångsidig trädgårdsoas på Kungliga Djurgården (mitt i nationalstadsparken) som välkomnar och överraskar ständigt med sitt nytänkande.

                   

Linköpings Trädgårdsförening är inspirerad av den engelska landskapsstilen med naturen som förebild. Parken är i ständig förnyelse, och fungerar väl, som inspiration och rofylld rekreation mitt i staden.  

Svårt val - Som vanligt är valet svårt när det gäller att utse Sveriges vackraste park. Det är många starka kandidater som kvalificerat sig och de tio parkerna som nominerades till finalen har alla sina argument som lockar till sig besökare. Den välskötta Marabouparken med sin rogivande kombination av god arkitektur, spännande skulpturpark och vackert anlagd grönska blev till slut den segrande parken, säger Richard Aulin, juryledamot och representant för tävlingens sponsor Briggs & Stratton.

Hedersomnämnande till förnäma kulturhistoriska parker Juryn vill också ge ett hedersomnämnande till Hagaparken och Ulriksdals Slottspark som är förnäma kulturhistoriska parker och välbesökta turistmål. Parkerna har stor potential att utvecklas till sin ursprungliga form och fulländning.

–  Det är roligt att tävlingen faktiskt bidrar till ökad uppmärksamhet för flera av Sveriges vackraste parker. Vi hoppas att tävlingen ska ge inspiration till ägare och förvaltare av offentliga parker och trädgårdar runt om i landet. Och att våra parker kan fortsätta att utvecklas så vi alla kan njuta av dessa naturskatter. Vi har många, både stora som små, parker som inbjuder till skönhetsupplevelser och avkoppling, säger Richard Aulin vid Briggs & Stratton.

En expertjury valde i maj ut tio finalister bland anmälningarna till Sveriges vackraste park 2008. Nära 7 000 personer deltog sedan under sommaren i allmänhetens omröstning, både via Internet, e-post och brevpost. Intresset och uppmärksamheten från media har varit stort för många av de tio finalisterna vilket också har synts i omröstningen. Juryn bestod i år av:  Ann Larås, TV-journalist och författare inom trädgårdsområdet Jörgen Orback, landskapsarkitekt vid Tengbom Naturvårdsbyrån i Stockholm Elisabeth Svalin Gunnarsson, kulturvetare och författare inom trädgårdsområdet samt förbundssekreterare i Riksförbundet Svensk Trädgård Richard Aulin, representant för Briggs & Stratton  Helen Crowe Blomgren, projektledare för ”Sveriges vackraste park” vid Informedia Communications.

Europeisk final Marabouparken är kvalificerad till den europeiska finalen där även de vinnande parkerna från Tyskland, Polen, Italien, Frankrike och England deltar. Juryledamöter från de deltagande länderna kommer att rösta fram ”Europas vackraste park” nästa vår. Både de nationella tävlingarna och den europeiska finalen arrangeras med stöd av världens största tillverkare av gräsklipparmotorer, Briggs & Stratton.

Mer information på: www.sverigesvackrastepark.se och www.briggsandstratton.com

Fakta om Briggs & Stratton: Briggs & Stratton är världens ledande tillverkare av luftkylda bensindrivna småmotorer för utomhusutrustning som gräsklippare, högtryckstvättar och generatorer. Briggs & Stratton har sitt huvudkontor i Milwaukee, USA, och säljer motorer i 90 länder. Sedan 1990 har företaget investerat över 100 miljoner US-dollar i motorutveckling, vilket bland annat har lett till att utsläppen har kunnat minskas med 70 procent.

 

Redaktionen tipsar

De är något speciellt som händer när man sätter sig i en vedeldad bastu! Den mjuka avslappnande värmen i kombination med lågorna från elden...
Visst älskar vi när solen kommer till oss på vårkanten. Efter en lång, mörk vinter så är vi nordbor så ljustörstande att vi gör vad som...
Med sten i trädgården får du fram en skön motvikt till allt det mjuka Sten är både vädertåligt, lättskött och väldigt snyggt så med lite...

Annonser

Utvalda varumärken

Keystone ger din trädgård liv och ökad lekfullhet med trappor på oväntade ställen.
Pojke med fisk och fontän
Finja Gränslös - flexibelt och lättmonterat, bestående av både block, pelare och murkrön.
Vi har Sveriges största sten- & betongsortiment, kunnig personal och snabb service.