Rama in din trädgård

Med ett snyggt staket kan man markera sitt revir, stänga in sig eller bara skaffa en härlig inramning till sin trädgårdstomt. Du kan kalla det vad du vill men visst är det snyggt om tomten får en ordentligt markerad avgränsning som visar var allt börjar och slutar. Hur vi sedan vill att vår tomtmarkering skall se ut är säkert lika individuellt som utformningen på trädgården förövrigt. Alla tänkbara varianter verkar fungera bra.

 

Ett äkta Morup-staket från LBF StängselBilden är hämtad från LBF Stängsels hemsida

För lite större ägor som kanske rent utav ligger nära vägar kan ett lite högre och kompaktare staket fungera bra. Det ger både ett bra bullerskydd och skydd mot insyn. Ett mycket definitivt och klart avgränsat alternativ som ramar in trädgården i ordets rätta bemärkelse.

 

  Sten från Starka. Modell Pisa. Bilden är hämtad från Starkas hemsida

Många av oss som bor i ett mer tättbefolkat område väljer kanske ändå sten som inramning kring vår tomtgräns. Den behöver inte göras så hög men ger ändå ett strikt och snyggt intryck. Enkel och lättskött samtidigt som det är lätt att komplettera resten av trädgården i samma stil. En annan viktig aspekt är sikten. En låg stenmur skymmer aldrig sikten för dom som rör sig ute på gatan och på så vis undviker vi säkert massor av olyckor. För oss som redan har en befintlig tomtgränsmarkering, ofta i form av en uppväxt häck, känns det kanske lite stort och onödigt att byta ut denna. Då finns det massor med snygga alternativ som man kan använda sig av för att avgränsa olika delar inne i trädgården.

Skärmar, staket och grindar från JaboBilden är hämtad från Jabos hemsida

De mest använda och oftast sedda är med all säkerhet de färdiga träsektionerna. I alla varianter med vågräta, diagonala eller tvära mönster kan du själv bygga ihop de kombinationer du önskar. Här är en ganska öppen variant av uteplatsinramning.

Smidesgrind från LBF Stängsel

Bilden är hämtad från LBF Stängsels hemsida

Har du lyckan att äga en gammal ”pampig” mur som omringar din trädgård så gör sig en rejäl gjutjärnsgrind alldeles extra bra. Somliga kan tycka att det är på gränsen till total avskildhet och isolering men anledningarna kan vara många. Man kanske har egna djur som man vill kunna ha lösa eller så besväras man av nattliga besök av fyrfota gäster som smaskar i sig av trädgårdens godsaker. Bor du ute på landet där det vilda djurlivet är en del av det naturliga livet har man säkert redan lärt sig att anpassa sin trädgård efter dess omgivning.

                 Gärdsgårdar, grindar och portaler från HaddeboBilden är hämtad från Haddebos hemsida

Där skulle ett härligt gammaldags gärdsgårdsstaket göra sig alldeles perfekt och varför inte med en underbar och välkomnande entré, som här på bilden. En mycket öppen och traditionell staketlösning som syns allt mer runt om i hela Sverige.

Stolpbelysning i gjutjärn från Kulturjärn

Bilden är hämtad från Kulturjerns hemsida

 

Utomhusbelysning från Westal
Bilden är hämtad från Westals hemsida

Som pricken över i, gör en härlig trädgårdsbelysning att din inramade trädgård blir ett upplyst mästerverk. Både som en ren ljuskälla för att faktiskt kunna se vart man går men också för att belysa små vackra partier av trädgården som man är lite extra nöjd med. Det blir mycket effektfullt och enormt vackert och inbjudande. Gör slag i saken nu så att du är rustad när den långa, mörka hösten kommer.

 

Redaktionen tipsar

Med rätt behandling får du en grön och frodig gräsmatta Visst är det härligt med en riktigt grön och välmående gräsmatta men det är...
  En stor dröm för många trädgårdsägare är att få anlägga en alldeles egen damm. En porlande fontän eller ett brusande vattenfall är andra...
Med ett snyggt staket kan man markera sitt revir, stänga in sig eller bara skaffa en härlig inramning till sin trädgårdstomt. Du kan kalla...

Annonser

Utvalda varumärken

Keystone ger din trädgård liv och ökad lekfullhet med trappor på oväntade ställen.
Vi säljer material och utför montage åt både privatpersoner och stora företag.
Sedan mer än fyrtio år tillbaka designar, tillverkar och säljer Markslöjd belysning
"Rama in" din tomt med gärdsgård...