Dagliljor - lättodlade perenner

Dagliljor, en historisk växt.

Redan för flera tusen år sedan omnämns dagliljan i kinesiska skrifter. Den användes då som nyttoväxt. Späda blad och blomknoppar användes som grönsak och rötter och blad även som ett smärtstillande medel. 

Även i diktkonsten har dagliljorna omnämnts i flera tusen år, för sina egenskaper att hjälpa människor att ”glömma sina bekymmer” 

Dagliljor hör till de mest variationsrika av alla perenner, men är samtidigt så lättodlade och härdiga att de klarar sig i hela vårt avlånga land. Färgerna spänner från klassiskt gult över till orange, rött, vitt och rosa. Det finns enfärgade och flerfärgade. 

Dagliljor – Lättodlade perenner med lång blomningstid

Om man studerar den enskilda blomman på en daglilja ser man att den är öppen ett dygn. Därför döpte Carl von Linné 1753 om växten till Hemerocallis. Ordet kommer från grekiskan hemera (=en dag) och kallos (=vacker). Dagliljan skapar dock mängder av knoppar så blomningen pågår vanligen i veckor, ibland till och med månader. Genom att plantera olika sorters dagliljor kan man få blomning från maj till september! 

Anpassningsförmågan hos dagliljor är något utöver det vanliga! De trivs i de allra flesta jordar i båda soliga och halvskuggiga lägen. De klarar sig också bra i både torrare och lite mer fuktighetshållande jordar. Då dagliljan trots det svenska namnet, inte tillhör liljeväxterna så får den vara ifred för både liljebaggar, kaniner och harar. Man kan även odla dagliljor i stora krukor eller andra planteringskärl.  

Plantera en trestegsraket!

Nästan lika vackra som dagliljans blommor är de första bladen som skjuter upp som limefärgade tungor ur den kalla vårjorden. Lyft fram dem genom att plantera blåblommande vårblommor och lökar, t.ex. balkansippa, Anemone blanda och regnbågsiris, Iris reticulata i närheten. Bakom dagliljeplantorna passar det att plantera löjtnantshjärta, Lamprocapnos spectabilis, akleja, Aquilegia och stora alliumsorter vars blad vissnar ner samtidigt som dagliljeplantan sträcker på sig och visar upp sig från sina underbara sidor. Framför dagliljorna passar nävor, Geranium, jättedaggkåpa Alchemilla mollis, rödbladigAlunrot, Heuchera och gulltörel Euphorbia polychroma. 

(Saxat ur Blomsterlandets hemsida och Natur och Trädgård) 

Dagliljor

Bild från Gullans trädgårdArtic Snow, svalt elfenbensvit med mörka ståndare i limefärgad hals och vågig kant.Höjd 70 cm. blommar jul-aug.  

Happy returns från Gullans trädgård

Happy Returns, svalt gul med limegrön hals. Doftande. 30 cm.Miniatyr, med lång blomning från maj-sep.

Mauna Loa från Gullans trädgård Mauna Loa, djupt terrakotta-orange med mörkt bågig kant och solig hals.Höjd 60 cm. Varm och generös som en solnedgång vid Söderhavet.Blommar jul-aug.  

Pandoras Box i Gullans trädgård 

Pandoras Box, crémevit med purpurviolett öga och emaljgrön hals.Småblommig och rikblommande. Milt doftande. Höjd 50 cm Blommar jul-aug.  

Pardon Me från Gullans trädgård 

Pardon Me, mörkt tranbärsröd med gul hals. Doftande.Småblommig och rikblommande, Fin som kantväxt i stenparti. Höjd 50 cm, blommar jul-sep.  

Strawberry Candy i Gullans trädgård

Strawberry Candy, mörkt korallrosa med rött öga och citrolgul hals.Kraftigt vågiga blomkanter. Blommar jul-aug. Höjd 60 cm  Summer Wine, stora vinröda blommor med vågig kant och gul skiftning ihalsen. Blommar jul-aug. Höjd 60 cm.

//Gullan

 

 

Redaktionen tipsar

Med rätt isolering och ett bra överdrag kan du njuta av ditt spabad hela året För många innebär poolstängningen i början av hösten en stor...
Från höst till vintermörker - då går tiden väldigt fort. Trädgården brukar ser skräpig ut och det är inte så vackert just nu. En massa...
 När sommaren äntligen är här vill vi njuta så mycket som möjligt  Här uppe i norden tvingas vi att hålla oss inne långa perioder på året...

Annonser