Skydda dig med markiser och parasoller

Visst älskar vi när solen kommer till oss på vårkanten.

Efter en lång, mörk vinter så är vi nordbor så ljustörstande att vi gör vad som helst för att få lite solljus på oss. I det kalla vårvädret lindar vi in oss i filtar och kurar upp oss emot husväggen för att få lite vindskydd. En skyddad fasad med plats för en solstol blir snabbt till vårens favoritställe. Där kan vi äntligen få känna solens värmande strålar väcka våra kroppar till liv igen och det är få av oss som verkligen tänker på solens negativa effekter i detta nyutsprungna ögonblick.

Bilden är hämtad från Hestra Markis hemsida 

Säkert kan man skriva en hel artikel om solens farliga strålar och hur vi bleka svenskar bör akta oss för dess skadliga effekter men det tänker vi låta bli. Istället skall vi fokusera på hur vi kan skydda oss och våra hem på ett lagom vis, för att ändå kunna njuta av värmen och strålarna men under lite mer kontrollerade former. Tänk bara på alla dina möbler som exponeras i solljuset hela dagarna när du är på jobbet. Ett fönster i vardagsrummet som har mycket ljusinsläpp kan ju skapa, både ett obehagligt inneklimat men också tråkiga effekter på dina skinnmöbler osv. 

Bilden är hämtad från Nimex hemsida

Med solskydd av olika slag kan man, på ett snyggt sätt, skydda sitt inomhusklimat och sina möbler och samtidigt skapa en härlig solskyddad plats ute på altanen, uteplatsen eller runt poolen. Fönstermarkiser, terassmarkiser och korgmarkiser är några av de alternativ som kan hjälpa dig att skapa bra klimat både inne och ute. En fikapaus på uteplatsen blir ju väldigt mycket mer angenäm om du har möjlighet att dra dig in i skuggan när du känner dig nöjd med solens direkta strålar.

Bilden är hämtad från Dácores hemsida 

Har du en uteplats eller en uppbyggd altan någonstans i trädgården som inte är i anslutning till en husvägg så fungerar det perfekt med fristående parasoller. Dessutom är ju en fristående parasoll flyttbar och du kan dra den dit du,för stunden, bäst behöver den. Idag finns det mängder av olika utföranden på parasoller. Modeller för montage direkt i din utemöbel med hål för stativet i bordet men också fri hängande med möjlighet att ha fästet vinklat så att stativet står vid sidan om bordet och att parasollen hänger snyggt in över bordet. Storlekarna på parasoller har också ökat och idag finns det rejält stora parasoll i kraftig väv, som har en lång livslängd.

Bilden är hämtad från gop´s hemsida 

En annan populär form av solkydd är de s.k. solseglen. En väv som liknar formen av ett segel och som du kan montera och spänna upp där det passar sig. Med stabila stolpar och ordentliga fästanordningar får du ett funktionellt och vackert solskydd som känns både nytt och trendigt på samma gång.

Bilden är hämtad från Harbo fritids hemsida

Ytterligare en variant på solskydd är paviljongerna. Lätta att montera och ta ner fyller dessa paviljonger en extra funktion med sin flexibilitet. Ett tillfälligt solskydd för ett specifikt tillfälle eller som ett mer beständigt alternativ med möjlighet att enkelt plockas ner när vädret så kräver. Oftast köps paviljongerna med alla 4 sidorna för att du sedan, när de monteras, flexibelt skall kunna välja hur många sidor du vill använda. Vissa stunder kan det säkert vara väl så härligt att kunna dra ner alla sidor och skapa ett litet extra rum i trädgården.

Bilden är hämtad från Smederöds hemsida 

Nu måste vi ju inte nödvändigtvis stänga ute solen utifrån utan ett solskydd som sitter på insidan av våra fönster blir ju minst lika effektivt när det gäller att behålla en skön inomhustemperatur eller att slippa solblekta möbler. En snygg variant av solskydd inomhus är s.k. shutters som ofta används både i badrum, sovrum och i vardagsrum. Shutters är ett alternativ till lamellgardiner, persienner, mörkläggningsgardiner och andra lösningar som stänger ute solljuset.Hela den här artikeln verkar handla om att stänga ute solljuset med diverse solskydd men egentligen går hela texten ut på att ge oss inspiration till att hitta bra lösningar för att få lagom mycket sol på oss. Att dessutom ha möjligheten av växla mellan sol och skugga är ju det ultimata förhållningssättet till denna underbara, livgivande energikälla.

 

Redaktionen tipsar

  För visst vill vi alla ha en sådan där underskön, lättskött och harmonierande trädgård? En trädgård som lämnar plats åt alla och envar...
Underbart är kort! Ett vackert blommande japanskt körsbärsträd, det är vår! Ja det står inte i min trädgård men jag har det i mitt synfält...
Det är för mycket snack om att sommaren har gått förlorad För vem säger att sommaren är slut bara för att semestern är det? Sommarmånaderna...

Annonser

Utvalda varumärken

Svensktillverkade markiser av spinnfärgad akryl, impregnerade mot smuts och vatten