En riktig drömträdgård

 

Att kunna öppna altandörren en härlig sommarmorgon, ta med sig tidningen ut och bara njuta av sin trädgård, det är livet det.

De allra flesta av oss som bor i en egen villa är mer eller mindre intresserade av trädgården och det som följer med den. I princip alla är intresserade av den njutning och den frid som en trädgård skänker och vem av oss, alla husägare, har inte en grill stående på baksidan av huset hela sommaren? På något vis så är trädgårdslivet en del utav villalivet och så fort vårsolen börjar komma på allvar så åker utemöblerna fram, det planteras i krukorna och vi rustar oss för den kommande trädgårdssäsongen.

Bilden är hämtad från Mellby Gardens hemsida
Bilden är hämtad från Mellby Gardens hemsida

Utöver detta basala trädgårdsliv så finns det en hel del göromål i trädgården som också är väldigt omtyckta av många. Att få åka till handelsträdgården, planera vilka blommor man skall ha i rabatterna och sedan köpa stora, tunga säckar med jord, som man knappt orkar få in i bilen är en sådan där ritual som många trädgårdsägare gör om vår efter vår. Att sedan få ligga på alla fyra och ”påta” i trädgårdsland, rabatter och blomkrukor är liksom höjdpunkten på trädgårdssäsongen.

Bilden är hämtad från Hozelocks hemsidaBilden är hämtad från Hozelocks hemsida

För att trädgården sedan skall fortsätta att vara lika vacker som du tänkte dig, då du stod där i handelsträdgården, krävs ett fortsatt och ständigt återkommande engagemang. Det krävs att du håller efter din gräsmatta med jämna mellanrum, både med gräsklippning och ibland även lite kantklippning och gödning. Under längre torrperioder behöver du vattna i din trädgård och för att det fortsatt skall se vackert blommande och grönt ut så är det också bra om du försöker att hålla ogräset stången redan från början.

Bilden är hämtad från Grästorpstugans hemsidaBilden är hämtad från Grästorpstugans hemsida 
Som tur är finns det en hel del smarta hjälpmedel som underlättar arbetet i trädgården. Åkgräsklippare för stora gräsytor, vattenspridare för att underlätta bevattningen och snygga friggebodar att förvara alla dina trädgårdsredskap i, är bara några exempel på saker som underlättar arbetsdagarna i trädgården.

Bilden är hämtad från Stencentrums hemsidaMarksten i trädgården

Har du en gammal trädgård som behöver planeras om eller bygger du kanske helt nytt hus, så har du verkligen möjligheter att anpassa din trädgård efter just dig och din familjs intressen och behov. Vill du ha olika nivåer i trädgården så kan murar och kantstenar vara en bra lösning, likaså är marksten en bra lösning för att anlägga gångar och sittytor runt om i trädgården. Många som vill begränsa sina gräsytor väljer också att stenlägga sektioner i trädgården och görs det arbetet korrekt och noggrant ifrån grunden, så blir det garanterat ett både vackert och underhållsfritt område i trädgården.

Bilden är hämtad från Garden Aquaticas hemsidaBilden är hämtad från Garden Aquaticas hemsida

En annan vacker och omtyckt detalj i trädgården är vatten i alla former. Allt ifrån dammar och vattenfall till en badtunna eller en regelrätt pool. Den största och allra viktigaste delen av trädgården är nog i alla fall den underbara uteplatsen. Att kunna slå sig ner och beskåda sin härliga trädgård blir till en bekräftelse på att alla timmar man lagt ner betalar sig. Många väljer också att ha en del av sin altan inglasad för att, även under dagar med lite sämre väder, kunna sitta så att man kan njuta utav trädgårdens alla glädjeämnen.

Är du sugen på att läsa mer om någon viss del av trädgårdens alla delmoment, så hittar du gott om bra informationstexter i trädgårdsguiden.I de olika utställningarna här på Trädgårdsportalen kan du sedan se tillverkare och leverantörer och enkelt ta dig vidare till deras hemsidor.

Lycka till med ditt trädgårdsarbete, hur det än ser ut och med hopp om en lång härlig trädgårdssäsong.

Tips: Med rätt bonuskort kan du samla bonuspoäng på dina inköp till trädgården!

 

Redaktionen tipsar

Dagliljor, en historisk växt. Redan för flera tusen år sedan omnämns dagliljan i kinesiska skrifter. Den användes då som nyttoväxt. Späda...
Azaleor och andra växter ur Rhododendron - släktet. En svårslagen blomprakt på försommaren (slutet av maj/början av juni) får man stor lust...
 När sommaren äntligen är här vill vi njuta så mycket som möjligt  Här uppe i norden tvingas vi att hålla oss inne långa perioder på året...

Annonser

Utvalda varumärken

Keystone ger din trädgård liv och ökad lekfullhet med trappor på oväntade ställen.
Så mycket mer känsla med ett utekök format ur klippan
Pojke med fisk och fontän
FM Mattsson trädgårdskran, finns med dubbel eller enkelt uttag.