Så får du en fin gräsmatta

Med rätt behandling får du en grön och frodig gräsmatta

Visst är det härligt med en riktigt grön och välmående gräsmatta men det är ingenting man får gratis. För att gräsmattan skall må bra krävs en hel del arbete men den belöning som sedan följer, i form av en perfekt gräsmatta, är betalningen för all möda. I olika perioder har gräsmattan olika behov och det gäller att göra rätt saker vid rätt tidpunkt. Med bra intervaller mellan gödningstillfällena får gräsmattan den support den behöver genom hela växtperioden.När gräsmattan börjar torka upp efter vinterns snö kan du försiktigt börja kratta den. Höstlöv och kvistar som ligger kvar från förra säsongen skall bort så att solen når ner i gräset och kan ge det nytt liv och ny växtkraft. För att ge gräsmattan en rejäl skjuts framåt behöver den en gödning direkt på våren.

Gödsel från Algomin

Direkt när du krattat bort löv och grenar är det dags för vårens energikick i form av gödning. Nu får gödningen tränga ner i gräset och skapa bra förutsättningar för den kommande sommaren. När växtkraften har kommit igång och gräset börjar växa är det dags att klippa för första gången. Du skall inte klippa gräsmattan mer än 1/3 del av dess totala höjd och gulnar gräset efter att du klippt det så är det ett tecken på att du klippt för lågt. Då gäller det att höja upp avståndet i gräsklipparen och hellre klippa oftare och mindre än att bränna gräset. Låt gräsklippet ligga kvar på gräsmattan och bli till naturligt näringstillskott till gräset.

I samband med den första gräsklippningen är det dags för Gräsgödsel igen. En härlig kick när det nu är dags för gräsmattan att börja växa på allvar igen. 

Algomin för din gräsmatta 

Under säsongen gäller det att stötta gräsmattan med gödning med jämna mellanrum. Var 5:e till 7:e vecka brukar vara lagom. Var försiktig så att det inte blir för mycket, det är lätt att överdosera. Genom att ge grässtråna bra förutsättningar att växa sig starka kommer automatiskt mossan att bli mindre och ju mer det friska gräset får fäste i gräsmattan dess då mindre mossa kommer du att få vecka efter vecka. Tycker du att det är glest med gräs på vissa områden kan du med fördel stöd-så på dessa partier.

Gräsmattegödning från Algomin

Under den varma sommaren är det viktigt att vattna om det blir långa torrperioder. Det gäller att vattna tillräckligt mycket när man väl vattnar och hellre sällan och rejält än ofta och litegrann. Med en rejäl bevattning tränger vattnet ner ända till grässtrånas rötter och får precis den effekt som vi vill ha. Tänk också på att gärna vattna på kvällen så att inte den blöta gräsmattan behöver stå i direkt solljus när den är nyvattnad.

Trädgårdsgödsel från Algomin för en lång höstsäsong

Efter en lång säsong med mycket växtkraft behöver gräsmattan hjälp att klara vinterns alla prövningar på ett bra sätt. Mossan har tyvärr en längre växtperiod än gräset och tar lätt överhanden på hösten om man glömmer bort att ge gräsmattan en rejäl omgång med trädgårdsgödsel. Med rätt gödning på hösten ger du också gräsmattan de bästa förutsättningarna inför nästa säsong.

När du klipper gräsmattan för sista gången på hösten bör du inte kli8ppa för lågt. En gräshöjd på 5 cm brukar vara lagom.

Vill du ha direkta tips på hur du tar hand om alltför mycket mossa i gräsmattan så kan du klicka på länken i texten.

Lycka till med en grönare gräsmatta i sommar!

 

Redaktionen tipsar

Nu är det dags att planera och plantera för nästa säsong Nu ska lökarna i jorden och säsongen håller på tills tjälen kommer. Den nysatta...
Det är för mycket snack om att sommaren har gått förlorad För vem säger att sommaren är slut bara för att semestern är det? Sommarmånaderna...
Ge din trädgård de bästa förutsättningarna genom att förbereda den för vintern. Våren och sommaren är en aktiv och energifull tid i...

Annonser

Utvalda varumärken

Håller bort möss och råttor inomhus med ljudteknologin Silverline A-Frequency™
Betesstation MotMus Rozol Pasta - återfyllningsbar betesstation.
Organiskt Kravmärkt gödsel, bränner inte gräsmattan.