Många är de trädgårdsägare som sliter med att få ut ovälkomna gäster ur rabatter och grönsaksland. Bladlöss och andra insekter har numera sällskap av de så kallade mördarsniglarna som snabbt har blivit ett av de mest irriterande och avskydda djuren i den svenska trädgården.
Trots att du kanske känner för att sätta igång med att utrota varenda snigel du får syn på - gör inte det. Sniglar har trots allt en biologisk funktion – de bryter ned växtrester till mull vilket är idealt när de befinner sig i komposten. Sniglar ger också näring till fåglar och andra djur som äter dem. Men så har vi den spanska skogssnigeln som så ofta kallas mördarsnigel. Man kan tro att den kallas det för att den går så hårt åt på våra trädgårdsväxter, men öknamnet har egentligen att göra med att den är kannibal och gärna äter upp sina artfränder.
Skogssnigel blir ofta förväxlad med andra inhemska sniglar.
Detta beror troligtvis på att den till utseendet är gråbrun eller rödbrun och därför kan likna den röda skogssnigeln eller bruna varianter av svart skogssnigel. Hur vet du då att det är mördarsniglar du har i trädgården? För att vara helt säker måste snigeln skickas in för artbestämning men det finns vissa kännetecken som en vanlig person kan hålla koll på. Mördarsniglar har ofta en rödaktig rand, är ofta bruna med svart huvud, väldigt slemmiga och förekommer i stort antal. Ser du dessutom att de äter på varandra kan du vara hyfsat säker på att du fått in de otrevliga typerna. De förökar sig till otroliga antal och de flesta snigelätande djur ratar dem. Tyvärr finns det ingen given 100-procentig lösning som helt garanterat tar bort vartenda exemplar – om det fanns skulle vi ju inte ha några problem med mördarsniglar. Det finns dock ändå flera olika metoder som är värda att testa och som kan hjälpa dig att behålla dina växter och få kontroll över situationen.
Det kanske vanligaste sättet att bli av med mördarsniglar är att gå ut på jakt och döda dem direkt. Mördarsniglar gillar fukt så det är lättast att få syn på dem under tidig morgon när det är dagg eller i skymningen. Regniga dagar är de också framme. När du hittat en snigel tar du en sax eller sekatör och knipsar av huvudet, ungefär 0,5-1 cm bakom huvudändan. Ett snabbt och effektivt sätt att ta kål på dem, men sedan gäller det att de inte blir liggande kvar ute på marken. Som tidigare nämndes är mördarsniglar kannibaler och dras till sina döda fränder. Gräv därför ned döda mördarsniglar för att inte locka fler till din trädgård.
En annan metod är att efter man samlat ihop en hög med mördarsniglar tar och lägger dem i kokhett vatten. Alternativt, lägg dem i en burk och stoppa in i frysen. Många mördarsniglar dör varje vinter, men tyvärr gör inte övervintrande ungsniglar eller deras ägg det. Vilket leder oss till nästa tips…
Börja spana tidigt på våren och sommaren efter ungsniglar och ägg. Mördarsniglar är hermafroditer och kan dessutom befrukta sig själva. En enda snigel kan alltså lägga hundratals ägg om den inte stoppas. Detta är också en av anledningarna till att de lyckats bli så många. Lyft på blad och kolla kring fuktiga ställen ute i trädgården. Äggen ser ut som små vita kulor på ungefär 3 mm och är oftast samlade i klungor på platser där de inte riskerar uttorkning. Kolla också nyinköpta plantor så att du inte får med dig exemplar hem. Skölj av rotsystemet innan plantering.
För att förhindra att sniglarna kommer åt komposten och växterna finns det olika typer av stängsel och underlag som de ogillar. Det finns färdiga stängsel och barriärer att köpa men det går också att göra egna. Lägg t.ex. ut kaffesump (kom ihåg att förnya efter regn) eller vassa skal kring rabatten. Det går också bra för många att sätta en plåt med vikt kant kring blomlådor och kompost. Ett annat sätt är att göra fällor. En vanlig metod är ölfällan. Gräv ned en liten burk till hälften och fyll den med öl. Mördarsniglarna lockas dit och drunknar. Även snigelfällor av olika slag finns att köpa i handeln.
Ute i handeln finns snigelmedel att ta till. Exempelvis används nematoder, en typ av mikroskopisk mask, som infekterar snigeln med bakterier som den dör av. I Norge har man börjat experimentera med detta medel. Istället för att vattnas ner i jorden har agronomen Torstein Mo lagt mördarsniglar i en hink med vatten och nematoder. När de blivit infekterade klippte han dem, doppade dem en gång till i vattnet och lade ut dem i trädgården. Andra mördarsniglar kände av de döda och kom för att äta dem och blev i sin tur infekterade. En del biologer är dock skeptiska. Andra förespråkar istället bekämpningsmedel som innehåller järnfosfat. Järnfosfatet sprids ut som korn där sniglarna håller till, de äter upp kornen och dör. För att förhindra att fåglar äter kornen kan det vara bra att samla järnfosfatet på ett ställe de inte kommer åt, t.ex. i en låda.