Azaleor & Rododendron

Azaleor och andra växter ur Rhododendron - släktet.

En svårslagen blomprakt på försommaren (slutet av maj/början av juni) får man stor lust att med dem måla upp en fantastisk tavla i trädgården efter inspiration av de engelska trädgårdarna.

Bilden är hämtad från KG Karlssons hemsida.

                    Koreansk azalea ( Rododendron schlippenbachii)

En härligt vit eller lite laxrosa azalea som blommar mycket tidigt (redan i början av maj). Stora maffiga blommor som verkligen glänser i solskenet. Den är även en prydnad på hösten då bladen får en härlig orangeröd färg.         

Emellertid så är dessa växter lite kinkiga att ha att göra med i det nordiska klimatet. En svår och kall vinter kan slå ut dem mer eller mindre permanent men lyckligtvis har slutet på 1900-talet och början på 2000-talet ej vållat några som helst problem. Det är dock viktigt att täcka jorden intill rötterna med ordentligt med löv och torvmull inför vintersäsongen. Dessutom måste de städsegröna Rhododendronbuskarna få en rejäl genomvattning innan tjälen kommer så att de inte torkar ut på vårkanten. Skaka också av nysnö från dessa så grenarna inte tyngs ned för mycket.

Bilden är hämtad från KG Karlssons hemsida.

                                          Azalea Orchid Lights 

Denna azalea finns inom en ny grupp azaleor - Northern Lights - som lanserats de senaste åren. De har utvecklats i USA i mellanvästern och är härdiga för ganska tuffa vintrar så sorten passar utmärkt för svenska förhållanden. Blommorna är ganska små men de sitter i enorma klasar och det är ofta mycket fler blommor än blad på buskarna. Det är en lågväxt sort som går bra att ha om man inte har så mycket plats.

Kom ihåg att dessa växter är utpräglade surjordsväxter och måste ha rejält med torvmull och halvförmultnad kompost plus löv för att trivas bra. Låt dem gärna stå lite halvskuggigt för stark sol tenderar att ge en lite för snabb överblomning och efterhand problem med torka.

Text: K-G Karlsson

 

Redaktionen tipsar

Vi bråkade jämt med våran tonåring... [annons] Familjen Andersson bor i en mexivilla, utanför Göteborg, som byggdes 1973 och som är på 130...
Innebär en stor samling fuchsior När jag sommaren 1994 fick min första fuchsia, en rödblå Beacon på stam, kunde jag väl inte ana vad det...
En snygg häck är pricken över i:et När vi väl är där och beslutet är taget, på att vi skall ha en ny häck, är väl den långa väntan det som...

Annonser