Stenklädda trädgårdar

Med sten i trädgården får du fram en skön motvikt till allt det mjuka

Sten är både vädertåligt, lättskött och väldigt snyggt så med lite fantasi kan du skapa sköna skiftningar i hela trädgården. Stenen i trädgården kan vara av flera olika typer och se väldigt olika ut. Beroende på om du vill ha något iögonfallande eller något som istället smälter ihop med naturen så väljer du utseende och gör ditt stenval.

Här är ett klassiskt exempel på den populära sjöstenen som syns i mängder av villaträdgårdar idag. Varje sluttning, varje rabatt vid husväggen där man tidigare kanske haft blommande växter blir allt mer fyllda av denna populära sten. Med ett gott underarbete och skydd mot ogräs kan det hålla sig många år utan att du, i princip, behöver göra någonting. Även i rabatter där man bara har ett fåtal växter och fri, öppen jord kan man ta hjälp av sjösten för att täcka in och slippa rensa ogräs.

Eller så har man istället enorma och prunkande rabatter med vackra blomster som man gärna har kvar men istället önskar att de stannar just i rabatterna. Stora blommande buskar har en tendens att växa sig in över gångar och gräsmattor och en sådan här granitsten, i en vacker rad, kan då hjälpa att avgränsa ytan mellan just rabatt och stenläggning. Den här typen av kantmarkering blir både iögonfallande och nästan lite exotisk. Tankarna lockas till Gran Canarias frodiga blommor och alla stenlagda promenadstråk runt omkring.

Ett annat sätt att avgränsa blommor och rabatter mot övriga trädgården kan också vara att bygga upp en yta, på en utvald plats i trädgården, där man fokuserar på växter och grönska. Här har man valt att höja ytan en halvmeter från gräsmattan för att effekten skall bli större men en lägre avgränsad yta är naturligtvis fullt möjligt också. Precis som en stor eller flera små ytor också ger olika effekter.

 

När trädgården har nivåskillnader är det ett ypperligt skäl till att använda sig av olika stenläggningar. Här har gräsmattan, som är i en nivå, bundits samman med den lägre stenlagda uteplatsen med hjälp av en charmig mur och trappa i samma stil.

Har man större nivåskillnader i trädgården kan fasadsten vara passande. Att kunna klä in en vägg och en trappsida i samma läckra fasadsten skapar ett vackert blickfång i den annars ganska strikta och enfärgade stenläggningen. Stegen på trappan och avslutet överst på muren tar upp samma färg som i stenläggningen nedanför vilket ger en skön harmoni mitt i alla mixade färger på själva fasadstenen.

För den som vill stenlägga garageuppfarten finns särskilda körbara stenplattor. Även här gäller det att tänka igenom färgval, mönster, effekter osv. Ofta är garageuppfarten det första som möter en besökare och den påverkar stort upplevelsen man får av hela huset. Ju större yta dess då mer intryck gör den oavsett om valet faller på att ha det helt neutralt eller bygga in en stor kompassros mitt på garageuppfarten.

För oss som har mindre, anspråkslösa uteplatser finns ändå effektfulla alternativ för att skapa fin stämning och trädgårdskänsla. Ett konstgräs kan vara en perfekt lösning, både som här på en altan men också på en yta som ligger precis intill ett poolområde. I en större villaträdgård kan det också finnas ytor som kan vara betjänta av konstgräs. Det kan handla om svårklippta platser, eller ytor som ligger i skugga och har tendenser att få väldigt mycket mossa om man odlar vanligt äkta gräs. Men det skulle också kunna vara ytor med väldigt mycket slitage, en yta där barnen spelar fotboll eller där man har en grupp med solstolar som dras och släpas fram och tillbaka efter hur solen flyttar sig.

Det gäller att hitta de ultimata lösningarna för varje del av trädgården och det behöver inte alls se likadant ut runt hela huset. Det kan istället vara lite extra charmigt att man har genomtänkta anpassningar efter trädgårdens beskaffenhet, solens slitage och nivåskillnader.

Här på Trädgårdsportalen hittar du massor av annonsörer som arbetar med marksten, natursten och stenläggning i trädgården. Du hittar alla deras utställningar i vänstermenyn här på sidan.

 

Redaktionen tipsar

Varje höst ställs man inför ett förvaringsproblem som det är lika bra att ta tag i, en gång för alla. Kanske är det så att man skaffar sig...
Underbart är kort! Ett vackert blommande japanskt körsbärsträd, det är vår! Ja det står inte i min trädgård men jag har det i mitt synfält...
För den riktige trädgårdsentusiasten är ett växthus en helig plats och en frizon där den olärde inte släpps in. Tänk att få smyga ut i...

Annonser