En blommande trädgård

Underbart är kort!

Ett vackert blommande japanskt körsbärsträd, det är vår! Ja det står inte i min trädgård men jag har det i mitt synfält ändå. Nu finns det tusen skäl att använda ovanstående rubrik. Det är underbart vackert ute i naturen, nu gäller det att njuta av det så mycket som möjligt. Det kommer upp nya växter varje dag, nästan i alla fall. Den lilla röda nyckelpigan blir ju alltid väl mottagen, trots att det är en insekt. Den lika vackra, röda liljebaggen däremot väcker mordiska tankar. Jo, jag är djurvän men liljebaggen och sniglarna ingår inte i detta. Dessa snabba röda baggar som slänger sig ner på rygg i jorden för att försöka undkomma sitt öde under en skosula.

Nu blommar Gulltöreln så fint den lyser med sin gulgröna färg, den har sällskap av tre rosa tulpaner. Dessa kommer troget varje år och alltid tre till antalet. Under senare delen av sommaren antar töreln sköna höstfärger. Den söta lilla Fläckviolen har artat sig bra och blommar fint. Den har t.o.m ökat i omfång. Ett inköp förra sommaren under en resa med Trädgårdsföreningen.

Dubbel violviva, starkt cericeröd med tunna, vita kanter också ett inköp vid resa.

Grästuvorna börjar komma igång nu också, men Morrowii ’Ice dance’ är städsegrönt och poppar upp lite här och var med utlöpare, lätt att flytta till ett nytt ställe. Ett annat gräs som rätt och slätt heter Majken har satt igång ordentligt och snart kommer nog blomställningarna. Medan de högre gräsen låter vänta på sig ytterligare några veckor. Arbetet i trädgården fortsätter med justering av gångplattor, gödsling m m. Potatisen kom i jorden 1:a maj. För övrigt så är det delning av många perenner som jag gör nu. Dels för att de blivit för stora och måste förnyas. Många dör av förtvining om de inte tas om hand och allt gammalt slängs. Försöker att bara ta till vara de allra finaste sticklingarna. Men några andra får en andra chans också. Nu handlar det mycket om att göra ommöbleringar i rabatterna.

Vid arbete som utfördes knästående upptäcktes ett litet parti som mäter ca 17x30 cm där kan man tala om Compact living. På denna lilla yta har en rödbladig alunrot också en Tulipa tarda, en röd rudbeckia, en gul engelsk vallmo, en aklejruta hittat sin plats med murreva som undervegetation. Tulpanen är utblommad men akljejrutan är i knopp och övriga står på tillväxt. De får vara kvar så får jag se hur detta utvecklar sig, vem vinner slaget om utrymmet?

Krypande ser jag också att den gula Sockblomman och Spetsmössan hittat upp genom alla vita kronblad som Magnolian nu släppt till marken. Två små härliga marktäckare som blommar så skirt.

Den gula vårkragen står nu i blom, den kallas också Gemsrot. Jag har den i två olika varianter, en som är mer högväxt än den andra. Lyser som solen själv. Rödbladig smällspirea är på gång, kallas också djävulsbuske. Den kommer att blomma så småningom, jag köpte den för de vackra bladen och blev glatt överraskad när den kom i blom med de sötaste rosavita blombollar, sedan får de vackra fröställningar. Vid fötterna har denna buske fått en gulbladig liten spireabuske. Bakom står bambubuskarna så tryggt och ruskar på sig i vinden.

Kaukasisk förgätmigej finns i många exemplar, blommornas intensiva blå färg är så underbart tillsammans med någon orangeblommande växt, t.ex lite botaniska tulpaner. Men här får också de vilda blå och rosa förgätmigejen blomma färdigt, innan de ordinarie perennerna pockar på plats. Anagambräckan, Tellima Gandiflora Purperea. En fin växt som snabbt blir en marktäckare, den får långa stänglar med klocklika små, rosagröna blommor. Tyvärr har jag sedan några år kallat denna för ’Marmoralunrot’, men nu vet jag bättre. Buskpionen Paeonia suffruticosa, satt 2004 har i år kommit upp med en till synes vek stjälk. Men döm om min förvåning när det nu också har kommit en knopp. Hur skall denna lilla stjälk kunna bära upp en tefatsstor blomma så småningom? Här gäller det att hitta på någon slags ställning som inte ser för konstlad ut. Väntar med spänning på denna blomma. Vildpionen Paeonia veitchii, även kallas Rosenpion. En enkel rosafärgad liten pionblomma som egentligen liknar en större nyponros, fast denna har större kronblad och starkare rosa färg och ett synnerligen vackert bladverk. Doftpionerna, de rosa, vita och röda kommer dock senare.

Det vackraste i trädgården just nu är det ofattbart stora biggaråträd, grenarna blir så mörka mot den sky av vita blommor som översållar trädet, hur skall humlor och bin hinna med att besöka alla dessa små blommor. Det surrar från morgon till kväll, måtte de bli färdiga innan det annalkande lågtrycket kommer in. I skymningen får man lätt associationer till Nangijala.

Fiskarna har fått komma ut i sin damm, tyvärr finns det inte så mycket vattenväxter ännu i affärerna så det är lite tomt och det är svårt att få balansen att stämma. En del randgräs har jag satt i kruka och krulltåg fanns att tillgå, en kabbeleka har övervintrat och lite strandiris är på gång. I brist på gömställe fick de låna en konstgjord murgröna och i den trivs de alldeles förträffligt, de jagar varandra runt, runt det verkar inte som de tröttnar någon gång. De har ju inte fått någon föda sedan i oktober, men de är stora och välmående ändå. Vi har tolv stycken guldfiskar just nu, de flesta är rödorange, en är svart/röd, de som är födda under förra året är gråsvarta och får sin röda färg senare under säsongen. Men en skiljer sig klart och från att ha varit röd så är han nu helt vit. Vi hade en vit tidigare men den avled i vintras. De tjugo ynglen växter till sig i ett akvarium och är ca 4 cm långa. Återstå att se om de vill återförenas med sina släktingar i dammen.  Nu väntar jag på att fruktträden skall komma i blom, Transparent Blanc ser ut att komma först till skott. Väl mött igen när göken gal!                                                                  /Gullan

Redaktionen tipsar

Räckesbutiken skräddarsyr Ditt räcke efter Dina mått och Din design. Du designar själv din produkt i ett enkelt verktyg där du blir...
Avkoppling och njutning är några av de viktiga sakerna som våra trädgårdsmöbler för altanen skall ge oss. Med sköna trädgårdsmöbler blir...
Sniglar, grävling eller sork?  Varje morgon hittar jag nya spår, små gropar överallt där gräset är bortkrafsat. Jo, vi har besök av en...

Annonser