Bladen på träd och buskar ändrar färg och form och mycket i trädgården sjunger på sista versen.
Då är det dags att dra på sig jobbarbyxor och handskar! Det finns mycket att förbereda inför vintern för den som har trädgård.
Då är det dags att klippa dessa nu. Har du körsbärsträd, plommonträd, äppleträd eller andra fruktträd är det denna tid du bör beskära dessa för att få fin frukt till nästa år. En bit in i oktober är de fortfarande ok att beskära fruktträd, men vänta inte för länge.
Då ska du nu höstgödsla gräsmattan. När du gödslar inför vintern bör du använda ett gödsel med Fosfor och Kalium för att ge gräsmattan en bra möjlighet att överleva vintern.
Tänk på att inte klippa gräset för kort de sista gångerna inför vintern, Ca 5 cm är lagom.
När du gör den sista klippningen i oktober, klipp gärna ner lite löv och låt det sedan ligga kvar det blir en bra toppdress. När du ändå gödslar gräsmattan så passa på att ge alla dina trädgårdsväxter lite gödsel.
Det är även dags att planera för hur du vill att din trädgård ska se ut nästa år.
September är nämligen den bästa månaden för att plantera växter träd och andra buskar. Det är även bästa tiden att anlägga helt ny gräsmatta.
Passa på att plantera prästkragar så du har till midsommarkransen till nästa år. Blåklockor, Pensé, Förgätmigej, Mariaklocka och Borstnejlika är andra vackra blommor du bör så på höstkanten. Ramslök, Salladslök och Vintersallat är väldigt goda att ha klara till första grillkvällarna.
.
Passa på att plantera prästkragar så du har till midsommarkransen till nästa år.
Blåklockor, Pensé, Förgätmigej, Mariaklocka och Borstnejlika är andra vackra blommor du bör så på höstkanten. Ramslök, Salladslök och Vintersallat är väldigt goda att ha klara till första grillkvällarna.
Innan frosten sätter in kan man även så andra goda Grönsaker som dill, gräslök, lök (lökfrö men inte sättlök), morot, palsternacka.
Nu längtar man redan till våren och sommaren när dessa underbara grönsaker ska avnjutas, kanske till en saftig grillad köttbit eller bara en härlig grönsallad.
i dina rabatter, kratta in under buskar och runt träd.
Det är viktigt att inte låta gammal fallfrukt ligga kvar på marken dessa kan lätta sprida svampsjukdomar.
Mycket av fallfrukten kan man ta till vara på. Har du väldigt mycket fallfrukt och inte vet vart du ska göra av den?
Har ni hört talas om fruktförmedlingar? Ja! Du läste helt rätt! fruktförmedling! Har du mer frukt än du kan ta hand om, då har du möjlighet att via flera sajter på nätet annonsera ut vilken sorts frukt du har, Hur många träd, och vart du bor. Du som väldigt gärna vill ha frukt kan hitta trädgårdar i ditt närområde som gladeligen delar med sig av sin fina frukt.
Detta är en helt fantastisk ide då det helt i onödan slängs tonvis med fin frukt varje år i Sverige. Varför inte plocka till äldreboenden, förskolor och verksamheter. Låt barnen i skolan plocka frukt till fruktstunden.. eller vill du bara ha lite för eget bruk och göra saft, mos, sylt eller paj av. Det är helt gratis att annonsera ut sin frukt på dessa sidor, eller be att få komma och plocka.
Fruktförmedlingen Rädda fallfrukten och Palla frukt
Skynda er att förmedla ert överskott på frukt.