Gör din trädgård höstfin

När luften blir svalare och dagarna kortare är det dags att göra din trädgård höstfin

Bladen på träd och buskar ändrar färg och form och mycket i trädgården sjunger på sista versen.
Då är det dags att dra på sig jobbarbyxor och handskar! Det finns mycket att förbereda inför vintern för den som har trädgård. 

Har du träd i din trädgård som blivit alldeles för höga eller breda?

Då är det dags att klippa dessa nu. Har du körsbärsträd, plommonträd, äppleträd eller andra fruktträd är det denna tid du bör beskära dessa för att få fin frukt till nästa år. En bit in i oktober är de fortfarande ok att beskära fruktträd, men vänta inte för länge.

plommonträd trädgård höstfin

Vill du ha en fin gräsmatta till nästa säsong

Då ska du nu höstgödsla gräsmattan. När du gödslar inför vintern bör du använda ett gödsel med Fosfor och Kalium för att  ge gräsmattan en bra möjlighet att överleva vintern.
Tänk på att inte klippa gräset för kort de sista gångerna inför vintern, Ca 5 cm är lagom.
När du gör den sista klippningen i oktober, klipp gärna ner lite löv och låt det sedan ligga kvar det blir en bra toppdress. När du ändå gödslar gräsmattan så passa på att ge alla dina trädgårdsväxter lite gödsel.

Det är även dags att planera för hur du vill att din trädgård ska se ut nästa år.
September är nämligen den bästa månaden för att  plantera växter träd och  andra buskar. Det är även bästa tiden att anlägga helt ny gräsmatta.

Några lökar och fröer du kan plantera i September oktober.

Passa på att plantera prästkragar så du har till midsommarkransen till nästa år. Blåklockor, Pensé, Förgätmigej, Mariaklocka och Borstnejlika är andra vackra blommor du bör så på höstkanten. Ramslök, Salladslök och Vintersallat är väldigt goda att ha klara till första grillkvällarna.

Trädgård höstfin

Några lökar och fröer du kan plantera i September oktober

.
Passa på att plantera prästkragar så du har till midsommarkransen till nästa år.
Blåklockor, Pensé, Förgätmigej, Mariaklocka och Borstnejlika är andra vackra blommor du bör så på höstkanten. Ramslök, Salladslök och Vintersallat är väldigt goda att ha klara till första grillkvällarna.

Innan frosten sätter in kan man även så andra goda Grönsaker som dill, gräslök, lök (lökfrö men inte sättlök), morot, palsternacka.
Nu längtar man redan till våren och sommaren när dessa underbara grönsaker ska avnjutas, kanske till en saftig grillad köttbit eller bara en härlig grönsallad.

Trädgård höstfin

Använd de fallna löven som vinterskydd

i dina rabatter, kratta in under buskar och runt träd.
Det är viktigt att inte låta gammal fallfrukt ligga kvar på  marken dessa kan lätta sprida svampsjukdomar.
Mycket av fallfrukten kan man ta till vara på. Har du väldigt mycket fallfrukt och inte vet vart du ska göra av den?

plommon trädgård höstfin

Släng inte ert överskott på fallfrukt

Har ni hört talas om fruktförmedlingar? Ja! Du läste helt rätt! fruktförmedling! Har du mer frukt än du kan ta hand om, då har du möjlighet att via flera sajter på nätet annonsera ut vilken sorts frukt du har, Hur många träd, och vart du bor. Du som väldigt gärna vill ha frukt kan hitta trädgårdar i ditt närområde som gladeligen delar med sig av sin fina frukt.
Detta är en helt fantastisk ide då det helt i onödan slängs tonvis med fin frukt varje år i Sverige. Varför inte plocka till äldreboenden, förskolor och verksamheter. Låt barnen i skolan plocka frukt till fruktstunden.. eller vill du bara ha lite för eget bruk och göra saft, mos, sylt eller paj av. Det är helt gratis att annonsera ut sin frukt på dessa sidor, eller be att få komma och plocka.
Fruktförmedlingen Rädda fallfrukten och Palla frukt
Skynda er att förmedla ert överskott på frukt.

Redaktionen tipsar

RUT är en förkortning av Rengöring, Underhåll och Tvätt. Rutavdrag används för att man ska få möjligheten till skatteavdrag för diverse...
Räckesbutiken skräddarsyr Ditt räcke efter Dina mått och Din design. Du designar själv din produkt i ett enkelt verktyg där du blir...
Blå nunneört, Elata flexuosa ´Craigton Blue´  och Gul engelsk vallmo, Mecanopsis cambrica,  får bli symbol för den Svenska flaggan som vi...

Annonser

Utvalda varumärken

Ta upp kampen mot mördarsniglarna med SlugMatic snigelplockaren
Multifunktionell utomhusvagn, lika vacker som praktisk!
Organiskt Kravmärkt gödsel, bränner inte gräsmattan.
Servas trädgårdsredskap passar alla användare och underlättar ditt trädgårdsarbete.