Pelargoner & mormorsväxter

Efter regn kommer solsken - eller tvärtom!

Efter en otroligt varm, solig och torr majmånad, så inleddes juni likadant innan lågtrycken tog över och nu verkar de ligga kvar ännu en tid. Gräsmattan var helt knastertorr och brun, men den hämtar sig relativt fort. Värre är det med fruktträden som tappar både löv och kart. Återstår att se hur skörderesultatet blir.

Fuchsiorna som står utomhus i ruskvädret trivs ju alldeles förträfflig, de är mycket tåliga.

På den inglasade altanen trivs pelargonerna utmärkt, de tål ju hur mycket sol som helst och blommar i överflöd. Alla är övervintrade och har inte blivit omplanterade denna säsong. De har bara fått ett litet nytt jordlager och sedan vatten och gödning. En del har jag tagit sticklingar av och de kommer fint. En del pelargoner behöver inte blomma för att vara vackra. Mosaikblad, brunkantade, limegröna, brokbladiga m. m.

  

Jag har också en del gamla "mormorsväxter" som inte är så lätta att hitta i moderna handelsträdgårdar t.ex en kruka med Adianthum . En växt som var vanlig i buketter för 30-40 år sedan. Den är lite känslig men otroligt vacker och skir i en rosenbukett blandad med fresia.  

 

En annan populär växt att blanda som grönt i buketter förr är fjädersparrisen . Mycket vanlig i t.ex. brudbuketter som ofta då bestod av nejlikor. Den kan bli väldigt stor om den trivs. Hos min mormor stod den på räcket från andra våning och hängde ner över trappan.

En annan kul växt är Mor och barn (Tolmiéa). Den får små groddplantor direkt på bladen som man kan nypa av och plantera direkt i jord. Denna är brokbladig, men helt grön är vanligare. Den är fin i ampel, men blommorna är inget att vänta på, jag brukar klippa bort blomstänglarna. Den är dessutom en helt härdig växt för utomhusbruk i halvskugga/skugga och vintergrön.

En riktig mormorsväxt är ju Flitiga Lisa. Jag hade turen att hitta ett brokbladigt och dubbelblommande exemplar. Ser ut som små rosor. Att den är brokbladig är ju egentligen en missväxt och kan då bara förökas med sticklingar.

På tal om förökning så måste jag också visa resultatet av det blad av Begonia som jag hade med i förra avsnittet. Det tar lång tid ibland innan man ser något litet sticka upp,  men nu har det kommit många små nya plantor som jag skall skola om i nya krukor.

Nu väntar en tid med förväntningar, för många är det nu semestertider med allt vad det innebär. Har man som jag mycket att vattna så får man snällt hålla sig hemma och bara njuta av det man har runt omkring sig. Då har grannarna någon att anlita istället.

Ha en riktigt skön sommar så hörs vi längre fram på säsongen.

Gullan

Redaktionen tipsar

En snygg häck är pricken över i:et När vi väl är där och beslutet är taget, på att vi skall ha en ny häck, är väl den långa väntan det som...
De är något speciellt som händer när man sätter sig i en vedeldad bastu! Den mjuka avslappnande värmen i kombination med lågorna från elden...
För alla trädgårdsälskare och annat folk som njuter av att se livet spira är väl ändå våren den allra bästa tiden.  Bild hämtad från...

Annonser