Växthus - en oas i trädgården

För den riktige trädgårdsentusiasten är ett växthus en helig plats och en frizon där den olärde inte släpps in.

Tänk att få smyga ut i trädgården på morgonen, öppna dörren till växthuset, känna värmen och doften från allt som frodas därinne slå emot en. Att få dra ett djupt andetag och känna lungorna fyllas av doften från härligt groende grödor, är för trädgårdsälskaren, vad ljuv musik är för musikfantasten. Oavsett väder och vindförhållanden utanför ger växthuset dig de bästa förutsättningarna och möjlighet att odla även lite svårare plantor, som kräver ett stabilt klimat och en jämn temperatur. För visst är det så att även om vi har sommar och en hel del sol, så är vårt klimat inte känt för att vara jämnt och stabilt.

Växthus i Gustaviansk stil från Vansta Trädgård

Ett växthus ger oss allt det som det naturliga klimatet inte klara av och dessutom en egen vrå där vi kan vårda och pyssla om våra plantor med all den kärlek som de behöver. Utseendet på själva växthuset är kanske inte lika avgörande för resultatet men det är ändå viktigt för väldigt många. De härliga växthusen i gustaviansk stil, som ovan från Vansta trädgård, har en fantastiskt gedigen stil med den murade stommen och de vackra rutorna. Ett sådant här växthus bör ha en liten kaffevrå som inreds på ett skönt sätt så att man verkligen kan slå sig ner och njuta utav alla dofter, färger och grödor omgiven av alla härliga små rutor i detta vackra växthus.

Hobbyväxthus från GOP modell multiline 

För andra är växthus en ren odlingsplats där man arbetar för att driva fram grönsaker och blommor som sedan kan bli till föda på tallriken eller till en vacker dekoration i en kruka på tomten. I dessa fall är inte utseendet det mest avgörande utan funktion är det som står högst på listan i ett sådant växthus. Här syns ett växthus som enkelt byggs ihop av underhållsfria aluminiumprofiler. Sektionerna av UV-skyddat plastmaterial träs sedan fast i stommen och sektionernas uppbyggnad med kanaler i plasten har en bra isolerande effekt för den där speciella växthuskänslan.

Bågväxthus från Classicum

Somliga nöjer sig inte med ett litet fyrkantigt drivhus i storlek som en lekstuga utan där behövs det rejäla konstruktioner och gärna i en modell som enkelt går att bygga på i takt med att behoven växer. Den här varianten från Classicum är ett s.k. bågväxthus där man enkelt bygger på med fler sektioner allt eftersom. Materialet i växthuset är tillverkad av vävarmerad plastfolie och kan fås både i vitt och i grönt. Här får du mer svängrum och ett anpassningsbart växthus för din kära hobby.

Grow and stoe växthus från Vansta trädgård

Några av oss känner att vi har väldigt mycket saker som vi behöver ha nära tillhands vid vårt växthus men upplever samtidigt att det skämmer att ha spadar, vattenkannor och påsar med odlingsjord synligt i växthuset. För oss är det perfekt med en kombinerad bod och växthus där halva ytan är en täckt förvaringsbod och den andra halvan är ett vackert inglasat växthus. Gör man som här och monterar hela bygget i direkt anslutning till altanen så har man ju dessutom löst njutningsfrågan på ett enkelt sätt. Här kan du sitta på din uteplats och njuta utav det som spirar och gror i ditt växthus. Att förena nytta med nöje helt enkelt.

Tjusigt växthus blir till vackert poolhus från Vansta trädgård

På tal om altaner och njutning så finns det flera ställen att placera ett växthus på som kan göra att det blir funktionellt för andra ändamål. Här visar Vansta trädgård att deras växthus fungerar lika bra som ett vackert uterum intill poolen. Att blommor och grönskasplantor dessutom kommer att trivas utmärkt därinne är ju bara en extra bonus.

Miniväxthus från GOP i serien Multiline

Sedan finns det ytterligare en kategori av trädgårdsälskare som har alldeles för lite tomtyta i jämförelse med hur starkt trädgårdsintresse de har. Kanske bor man i ett radhus med minimal tomtyta men vill ändå kunna känna glädjen med att odla själv. Då kan ett väggmonterat växthus utefter husväggen vara en lösning. Litet och kompakt men än mindre med de bästa förutsättningar för de växter som får glädjen att växa där.

Blir du nyfiken på att titta på mer växthus och läsa mer ingående information så kan du besöka Trädgårdsportalens Utställning Växthus. Där ser du flera aktörer som säljer växthus och du kan enkelt klicka dig in på deras hemsidor för att hitta mer information och också fakta om inköpsställen.

 

Redaktionen tipsar

Marabouparken i Sundbyberg har utsetts till ”Sveriges vackraste park 2008”, tävlingen för offentliga parker och trädgårdar. På andra plats...
Har de fina blomrabatterna börjat chansera? Är det visset, gult och torrt både här och där? Här får du en hel rad härliga tips på vackra...
Ingenstans firar man Midsommar så intensivt som vi gör i Norden. I Finland, Danmark och Norge har man midsommareldar i det fria, medan vi...

Annonser

Utvalda varumärken

FM Mattsson trädgårdskran, finns med dubbel eller enkelt uttag.
Växthus i viktorianska modeller
Snygg multifunktionell bevattning för trädgårdsland och gräsmattor
Odla i växthus är den perfekta avkopplingen i trädgården.