Hög tid att höststäda trädgården

Ge din trädgård de bästa förutsättningarna genom att förbereda den för vintern.

Våren och sommaren är en aktiv och energifull tid i trädgården, både för dig själv men också för din trädgård. Solens strålar och den varma väderleken sätter trädgården på stora prov. En trädgård i god kondition klarar alla dessa prövningar bra men den behöver också hjälp att få lugn och ro över vintern. Precis som vi människor, så behöver också trädgården en period av stillhet då batterierna skall laddas och ny energi få gro fram.

Bilden är hämtad från Gardenas hemsida
Kratta från Gardena

Har du gott om lövträd i din trädgård blir det så här års ofta lite för mycket av det goda. Massor av löv faller ned under en kort period och de kan lätt lägga sig som en extra matta över din gräsmatta. Detta gör att gräsmattan inte kan andas som den ska och det leder till att gräset blir allt för fuktigt och kan ruttna. Var därför noga med att kratta bort den här extra lövmattan och låt gräsmattan få suga åt sig av höstens härliga solstrålar innan den går i vintervila.Den behöver allt solljus den kan få så här års och genom att kratta hjälper du gräsmattan att lagra på sig sund växtkraft inför nästa säsong.

Vill du göra en god insats för våra kära och allt mer sällan sedda igelkottar så kan du av dessa löv tillsammans med små tunna pinnar göra härliga högar som kan bli till användbara boningar, i en skyddad del av trädgården.

När det gäller gräsklippningen så skall du tänka på att du inte klipper allt för kort, den sista gången innan vintern och du kan med fördel låta gräsklippet ligga kvar för att fungera som extra, naturlig näring till gräsmattan.

Bilden är hämtad från Partners hemsida
Lövsug/lövblås från Partner

Har du stenklädda partier så som gångar, altaner och uteplatser där det samlats mycket löv kan du med fördel använda dig utav en lövblås eller en lövsug. Här bildar annars löven en halkig olycksrisk som är helt onödig. Detsamma gäller för träaltaner, pooldäck osv. Med en smart lövsug samlar du ihop alla löven som du sedan kan lägga på komposten. Om dina löv är helt friska och inte har några angrepp av skadedjur eller andra sjukdomar så kan du också använda dem som ett skydd i rabatterna. Unga växter som inte byggt på sitt skydd mot vinterkyla är extra gott hjälpta av detta. Ett lager på ca 10 cm med friska löv i rabatten är inte alls för mycket.

Bilden är hämtad från Husqvarnas hemsida
Bilden är hämtad från Husqvarnas hemsida

Fruktträden är en annan sak som lätt kan bli angripna av olika sjukdomar i trädgården. Se till att du rensar dina fruktträn från skadad och dålig frukt och var också noga med att kontrollera löven som fallit ner under träden. Hittar du löv med sjukdomar så skall du rensa ur dessa från trädgården och slänga dem. Samma gäller dina bärbuskar, så som vinbär osv. Var noggrann när du kontrollerar lövverket och glöm inte inuti busken och de löv som släppt och hamnat där inne. Vill du slänga löv med olika angrepp i din kompost så skall du tänka på att det tar två år innan du kan använda den kompostjorden. Så lång tid tar det för komposten att neutralisera de skadliga ämnena och att återhämta sig själv och ingen vill ju sprida ut sjukdomar bland sina älskade trädgårdsplanteringar.

Lycka till med ditt höstarbete och ta nu tillfället i akt och passa på att ladda dina egna batterier i vinter också.

 

Redaktionen tipsar

Vi bråkade jämt med våran tonåring... [annons] Familjen Andersson bor i en mexivilla, utanför Göteborg, som byggdes 1973 och som är på 130...
Azaleor och andra växter ur Rhododendron - släktet. En svårslagen blomprakt på försommaren (slutet av maj/början av juni) får man stor lust...
Praktmagnolian har slagit ut sina vackra blommor, på ännu så länge bladlösa grenar.  Av 80 vilda Magnolior är 30 möjliga att odla i Europa...

Annonser

Utvalda varumärken

Förenkla trädgårdsarbetet med våra batteridrivna redskap.