Magiska Magnolian

Praktmagnolian har slagit ut sina vackra blommor, på ännu så länge bladlösa grenar. 

Av 80 vilda Magnolior är 30 möjliga att odla i Europa, men bara några få passar oss i Sverige. Lite saxat ur boken Magnolia av John Lennart Söderberg och Ann-Marie Åsheden och ur boken Din trädgård av Karin Berglund, dessutom en artikel i Allers trädgård nr 3. De spekulerar i att Magnolian kan ha varit den allra första riktigt stora och vackra blomman som uppstod på jorden. Det var för hundra miljoner år sedan, då dinosaurierna fortfarande fanns så långt norrut som på Grönland. Beviset finns i form av ett unikt fossil som avslöjar att den var samtida med dinosaurierna. Magnolior befruktas av skalbaggar, vilket var en förutsättning för deras uppkomst, eftersom de fanns på jorden före bin och humlor.

Nu är det dags att utrusta sig med sekatör och skyddande vantar. Rosorna behöver klippas, de är visserligen inte så många men det tar ändå en stund i anspråk. Björkarna har blad som musöron, faktiskt tidigare än normalt. Vad är då normalt kan man undra. Träden vet nog bäst när det är dags, de bryr sig inte om vilket datum det är i almanackan.

Dags också att vända fågelbadet, fylla med vatten och lägga i några stenar att stå på för fåglarna. Det är ett mycket uppskattat fat som förser dem med dricksvatten men också för att ta sig ett dopp i. Fatet är gjort på en temadag i den lokala Trädgårdsföreningen. Flera av de andra deltagarna gjorde sina fat på rabarberblad där bladnerverna utgör ett fint mönster.

Trampstenarna har också gjutits i betongformar och där har Bergeniablad fått utgöra det vackra reliefmönstret. Praktiska plattor då jord är till för rötter och inte för fötter.

Vivor av alla de slag blommar i många färger nu. Pärlhyacinterna sticker upp som små vakt- soldater med blå toppiga mössor på huvudet. Den finns också i dubbel variant och blir då ganska yviga i sitt växtsätt, topparna liknar då mer ”björnskinnsmössor” när de slagit ut i full blom.

Vid dammen är det fortfarande lite tomt i rabatten, nästan bara den lilla hängande dvärgviden plus lite bollvivor är i blom. Men snart kommer det att hända mer här. Det prasslar skönt från bambubuskarna som är så vackra året om.

Inomhus frodas den vackra Amazonliljan, det blir nästan alltid fyra blommor på varje stängel. Isvit med ljusgröna markeringar, doften är förförisk. (Eucharis amazonica) Detta är en lökväxt från Colombia, Eucharis har här betydelsen ”elegant”.

Rabarbern sticker försiktigt upp med en liten röd knopp och första stjälken är på väg. Den räcker kanske inte till en paj ännu, men snart…

Idag skall jag plantera pelargonsticklingar och då skall jag prova att lägga en vanlig gul ärta i krukan. Jag läste i någon tidning att det är lättare för ett blomskott att ta sig om det får hjälp av en ärta. Avlägsna sedan ärtbladen när blomskottet tagit sig. Men de skotten kanske är ätbara? Återstår att se. Har också hunnit med en utflykt till blåsippor och vitsippsbackar. Rödhaken och bofinken drillar så vackert i trädkronorna Grodor och paddor har fortfarande parningsfest vid den stora groddammen.

Det växer bra, men nu känns det lite torrt i rabatterna så lite fint, ljummet vårregn skulle vara välkommet.                                / Gullan  

Redaktionen tipsar

  För visst vill vi alla ha en sådan där underskön, lättskött och harmonierande trädgård? En trädgård som lämnar plats åt alla och envar...
Visst är det underbart med en grön och frodande trädgård. Dofterna från de blommande växterna och det nyklippta gräset blandar sig med...
  Att kunna öppna altandörren en härlig sommarmorgon, ta med sig tidningen ut och bara njuta av sin trädgård, det är livet det. De allra...

Annonser