När vi väl är där och beslutet är taget, på att vi skall ha en ny häck, är väl den långa väntan det som är svårast att förlika sig med. Om du vill se ett snabbt resultat av din häckplantering och inte vill vänta 6-7 år på den färdiga häcken finns det ett par sätt att välja på. Du kan antingen satsa på en mycket snabbväxande variant eller så investerar du i lite större plantor redan från början. Även förarbetet av planteringsstället är av största vikt. Häcken skall planteras i väldränerad jord och ha gott om näring och vatten. Med rätt skötsel och förhållanden kan du få häcken att växa enormt mycket snabbare och på så vis förkorta vänteprocessen betydligt. Den kvalitet som säljs under beteckningen "häckplantor" är av det mindre slaget. Det är unga plantor som behöver lång tid på sig för att växa upp till en stor och fullvuxen häck. Väljer du däremot "buskplantor" så får du ett till två år gamla plantor och spar på så vis mycket tid på tillväxten. En ganska ny kvalitet är den Färdiga häcken. Den är redan uppväxt, beskuren och klar att levereras direkt från plantskolan till din trädgård. Väljer du att köpa en färdig häck, har du en tät och uppvuxen häck inom ett par år efter planteringen. Priserna hänger ihop med åldern på plantorna. Ju längre de har vuxit på plantskolan dess då dyrare blir de att köpa.
Har du en helt ny tomt?
Har du en nygjord tomt med tomma, öppna ytor bör du prioritera planteringen av den yttre väggen runt tomten. Det är ramen som omgärdar trädgården som kommer att bli avgörande för atmosfären och eftersom det är ett ganska långsiktigt projekt så bör det vara en av de första sakerna man tar sig an. Tänk noga igenom dina beslut och tänk på att häcken växer sig större. Skall du ha en friväxande häck krävs rejält med utrymme men skall du däremot ha en stramare, klippt häck kanske du vågar plantera annat i närheten av häcken.
Här följer några förslag på häckplantor som passar till de olika växtzonerna i vårt land:
Häcksorter i Växtzon 1-2:
Rosmarinvide, Salix elaeagnos, trivs även i torr jord och blir inte så hög. Korgvide, Salix viminalis, bör ha gott om plats och trivs i fuktig jord i full sol. Båda dessa sorter är ganska snabbväxande.
Häcksorter i Växtzon 3:
Liguster, Ligustrum vulgare, tät och vindtålig. Lätt att forma. 1-2 meter hög. Blodbok, Fagus sylvatica, vacker häck i blodrött. Bra på lerjord. 2-4 m. hög. Båda dessa sorter växer något långsammare.
Häcksorter i Växtzon 4:
Avenbok, Carpinus betulus, toppas ej innan färdig höjd. 1-2,5 meter hög. Idegran, Taxus x media, vintergrön. Lätt att forma. 1-2 meter hög. Båda dessa sorter växer långsamt.
Häcksorter i Växtzon 5:
Häckoxbär, Cotoneaster lucidus, blanka, mörka blad. Fin höstfärg. 1-2 m. hög. Prakthäggmispel, Amelanchier lamarckii, startar med vita blommor på våren och slutar med vackra, brända färger på hösten. 2-3 meter hög.
Häcksorter i Växtzon 6:
Måbär, Ribes alpinum, lättklippt, grönskar tidigt. 0,5-1,5 meter hög. Se växterna i zon 5 för fler förslag till denna zon också.
Häcksorter i Växtzon 7:
Korallkornell, Cornus alba, lysande röd höstfärg. Klarrött grenverk. 1-2 m hög. Scharlakanshagtorn, Crataegus intricata, bara för de kallare zonerna. 1,5- 2,5 meter hög. Båda sorterna för zon 7 är snabbväxande.
I denna sammanställning finns det många häckplantor som fungerar väl i flera av zonerna. Kontrollera med din planthandel vad som gäller för respektive art.