En friggebod i trädgården

Varje höst ställs man inför ett förvaringsproblem som det är lika bra att ta tag i, en gång för alla.

Kanske är det så att man skaffar sig allt fler saker till trädgården och att de saker man har skaffat under vår – och sommar säsongen är känsliga för både fukt och kyla att plötsligt när hösten kommer, ställs vi inför ett förvaringsproblem som har en tendens att öka för varje år. Det kan vara dynor, ömtåliga utemöbler, parasoll, blomkrukor, hängmattor och mycket, mycket annat. För att slippa förvara sakerna inne i bostaden och kanske upplåta både bastu, gästrum och alla förrådsutrymmen kan det vara en god investering att skaffa en friggebod.

Förråd från Sorselestugan 

En friggebod kan vara allt ifrån ett litet verktygsförråd till en större gäststuga som blir en kombination av förvaring och övernattningsmöjlighet. En av fördelarna med ett förråd som är gjort bara för trädgårdsverktyg, gräsklippare, utemöbler och parasoll är att man inte behöver vara så rädd om det. Det är ok om det följer med lite gräs in från hjulen på gräsklipparen och förrådet är liksom till för allt det här som är lite smutsigt, jordigt och gräsigt. Den här typen av friggebodar och förråd har som regel inga fönster och är ofta utrustade med en dubbeldörr för att kunna komma in med en åkgräsklippare eller en stor rottingsoffa.

Läcker friggebod från Kenjo 

En annan typ av friggebod kan vara den som har fokus på allt vi använder i vårt trädgårdsarbete. Det kan vara krukor, planteringsjord, övervintrande växter och kanske lite utemöbler. En sådan här friggebod skulle kunna ha rikligt med fönster för att släppa in solens strålar och med en god isolering så har man en fantastisk vinterträdgård. Du flyttar helt enkelt in din lilla sittgrupp och dina krukor och där inne kan du fortsätta att både njuta av det som fortfarande växer bra men också förbereda nästa säsong i trädgården.

Friggebod från Enkelrum

Några av oss har kanske ett stycke mark någonstans där vi inte bor. Det kan vara en kolonilott eller på en avstyckad bit mark, intill ett större bostadshus som någon släkting äger. På sådana platser skulle en kombinerad friggebod kunna vara en lösning. Där kan du både övernatta en enstaka natt men framförallt är den tänkt att fungera som en friggebod där man kan vistas över dagen, kanske ta en fika e eftermiddagssolen och sedan som ett rent förråd för förvaring.

Praktiskt inredd friggebod, från Arvesund

För många av oss är det kanske ändå i första hand för att få en gäststuga som vi skaffar oss en friggebod. Ett extra utrymme där våra gäster kan dra sig tillbaka över natten och kunna vakna utvilade i sin egen takt, utan att behöva känna att man behöver ta hänsyn till de personer man är på besök hos. Har man dessutom ett litet gasolkök eller en elplatta så kan gästerna t.o.m. koka sig en kopp kaffe på morgonen samtidigt som man sitter och tittar på hur solen går upp över grantopparna.

Läcker design på friggebod från Easyhouse 

Det sista ändamålet som en friggebod kan vara alldeles perfekt för är när våra ungdomar börjar kräva lite mera utrymme och vill kunna ha något som de kan kalla sitt eget. Att börja prov bo i en friggebod på tomten kan vara ett perfekt sätt att känna på vuxenlivet och hur det kan vara att klara sig själv, städa själv, laga sin egen frukost och att ta ansvar för en bostad. I dessa fall är det ofta viktigt med designen och att friggeboden smälter samman med det stora bostadshuset. På dagens friggebodsmarknad finns ett otroligt urval för alla smaker och stilar, så att just du skall kunna hitta en friggebod som passar i både tycke och smak.

Redaktionen tipsar

  För visst vill vi alla ha en sådan där underskön, lättskött och harmonierande trädgård? En trädgård som lämnar plats åt alla och envar...
Med ett snyggt staket kan man markera sitt revir, stänga in sig eller bara skaffa en härlig inramning till sin trädgårdstomt. Du kan kalla...
RUT är en förkortning av Rengöring, Underhåll och Tvätt. Rutavdrag används för att man ska få möjligheten till skatteavdrag för diverse...

Annonser

Utvalda varumärken

Bli din egen arkitekt och skapa din drömstuga på 15kvm, precis som du vill ha det!
Modernt designade friggebodar i gran, som kan inredas som extra rum i trädgården.
Erfarenheten och vårt kunnande har gjort våra småstugor populära över hela landet.
Svensktillverkade attefallshus,  friggebodar, garage och carportar - 5-25 kvm