Skördetid, lön för mödan

Efter den första torrperioden så kom då en regnig tid då marken var så torr att den inte kunde tillgodogöra sig de sköna skurarna. Snart nog återhämtade både och naturen sig och då började man längta efter sol och värme igen.

 

 

 

Nog blev man bönhörd alltid, ny värmebölja med mycket sol gjorde att bären blev härligt solmogna, biggaråträdet dignade då av de rödaste, saftigaste bär man kan tänka sig. Men storleken på trädet gör ju att det är omöjligt att skörda och äta upp allt. Efter några veckors intensivt ätande så kom det regn igen och då sprack alla bären. Då blev det inte möjligt att närma sig trädet ens för då hade getingarna tagit över, tusentals (minst).

 

 

Men sommaren bjöd också på härliga hallon , inte så många i trädgården, men ute i markerna lyste buskarna härligt röda med stora fina, maskfria bär. Det blev många liter som nu ligger i frysboxen. En del gick åt till saft och sylt. Blåbären däremot torkade bort och endast ett fåtal liter kunde jag skrapa ihop under stor möda, men de smakar också bra frampå höstkanten.

    

 

 

 

Äppelträden har gett riklig skörd, Transparant Blanc har aldrig tidigare gett så mycket härlig frukt. Ingen rönnbärsmal och endast ett fåtal var maskätna. En sån underbar doft när man plockar ett stort äpple direkt från trädet, med så underbart tunna skal. Då känns det som att man får lön för mödan.

 

 

Alice är ett fint äpple som mognar slutet aug. och början av september. I år blir det precis lagom skörd att ta vara på. Stora härliga frukter med lite syrlig smak.    

 

Cox orange ser ju inte mycket ut för världen ännu, men det blir kanske några tiotal att spara fram till jul.

 

 

 

Det knallröda äpplet Katja är mycket rikbärande, vi har ympat in en gren i vårt Transparent Blanc och det ser onekligen lite roligt ut nu när de gula äpplena är slut och en enda stor gren fullkomligt dignar av dessa röda frukter.

  Tomatskörden blev över förväntan då allt odlas på friland. Nästan inget går upp mot en varm solmogen tomat. Allra bäst blev den lilla kvisttomaten, Garden Pearl, som ger en mycket stor skörd. En del biff- och plommontomater har gått åt till att göra grönsaksröror, lök, squash, gurka olika paprikor i en härlig röra. Gott till både kött och fisk, men även att blanda ner i köttfärsfräs.    Fast det regnat mycket senaste veckan så ser jag ändå fram emot kommande fina dagar med hög och klar luft.     Hälsningar från Gullan

Redaktionen tipsar

  Med rätt utrustning kan du ta emot vintern och snön med ett leende på läpparna. Vintern kommer varje år, det vet vi allihop som bor och...
När luften blir svalare och dagarna kortare är det dags att göra din trädgård höstfin Bladen på träd och buskar ändrar färg och form och...
Det är för mycket snack om att sommaren har gått förlorad För vem säger att sommaren är slut bara för att semestern är det? Sommarmånaderna...

Annonser