Kärleksrus i dammen och rensning i rabatterna

Det valkas vårdagjämning den 21 mars, då natt och dag är lika långa hos oss. Kryddbaljan har nu fått sin ansning och fänkålen, pimpinell och oregano är först ut. Måste nog komplettera en del.

Tibasten blommar rikligt på norrsidan, på kvällen när solen nått dit, ja då hänförs man av den underbaraste doft.

Nunneörten bara poppar upp på några dagar och innan man vet ordet av så står den i full blom. En bra växt för efter blomning dör bladmassan ner och ser då inte så skräpig ut. Dock måste man komma ihåg att markera växtstället.

Pelargonerna är nedklippta och väntar på ny jord. Det är ju svårt att motstå frökatalogernas utbud, några nya måste man ju testa. Men om man nu endast behöver 2-10 plantor är det ju onödigt att så 50 . De tar ju inte så stor plats från början, när de skall omskolas till egna krukor, ja då börjar problemen. Platsbristen är ett faktum, vardagsrummet börjar kännas trångt. Detta är ett årligen återkommande problem.

I slänten är nu påskliljor på väg, bollvivorna börjar så smått att försiktigt kika upp, blir lite större för varje dag, och snart kommer den också att sträcka upp sin stjälk mot solen. De små botaniska tulpanerna har också börjat blomma, ja, de skulle kanske inte stå i potatislandet, men de är fina var de än växer. Den lilla äkta luktviolen blommar, den doftar precis som Violpastillerna, en tablett som funnits så länge jag minns. Kanske hinner jag kandera några för att ha till kommande tårtor.

Ja, så kom då paddorna som väntat. När dammen skulle få sin vårrengöring så bara de fanns där. 2 x 2 förpassades de ur vattnet och de fick göra en liten bilfärd till en stor, grodrik damm i närheten. Hoppas de kommer att trivas där och kan fortsätta sin parningslek.

Magnolian spurtar och knopparna sväller, några har redan spruckit ur sitt skal. Bara det nu inte blir nattfrost, då kan de vita blommorna bli brunfläckade och det är ju inte så vackert.

På återseende hälsar Gullan

Redaktionen tipsar

Kärt barn har många namn. Attefallshus eller som man också kallar det komplementhus, komplementbostad eller komplementbyggnad. Oavsett...
                           När tjälen gått ur marken och den härliga vårsolen syns allt mer börjar det bli dags att ge gräsmattan lite...
Har de fina blomrabatterna börjat chansera? Är det visset, gult och torrt både här och där? Här får du en hel rad härliga tips på vackra...

Annonser